Öar och stugor

GUARP

I Uddjaure, sjön med hundratals öar ligger ön Guarp som är ca 38 hektar och en gång i världen var hemställe för en småbrukarfamilj med många barn. Numera är den gamla bostaden riven , rester från grunden ses i skogskanten men den gamla ladan finns kvar. Guarp är ett av mina sommarparadis dit paddlar jag ofta och njuter av lugn och tystnad. En ensam stuga finns på den stora ön, utan el med två sovrum fyra sängar, 120 cm breda, storstuga, vedkamin och gasolspis rymmer det man behöver. Vid stranden i väster ligger den vedeldade bastun. Underbart att basta efter en 8 km paddeltur från hamnen utanför Arjeplog. Under våren vandrar renar här och föder sina kalvar i maj. Dom simmar mellan öarna och ibland ser man dom simma från kajaken. Vattnet i Uddjaur är rent och drickbart. På stugan finns solcellspanel för laddning av batterier till mobil och Ipad. Sommaren är ljus dygnet runt och man behöver inte mycket ljus inomhus, men fotogenlampor är det jag föredragit att använda.

Till Guarp tar man sig med antingen båt , eller kajak, alt kanadensare. Det är öppna vatten kring ön och kan blåsa upp rätt ordentligt, så som vädret är i fjällvärlden normalt, varför man bör tänka på det och ha extra tid till förfogande.

Det finns miltals av paddlingsmöjligheter i Uddjaure som söderut förenas med Storavan .

Uddjaure är en känd fiskesjö bland sportfiskare och man kan köpa fiskekort i Arjeplog. Främst är det storgäddorna som sportfiskare uppskattar, men sik, abborre, harr, öring finns också.

Vid hamnen kan man parkera bilen och jag har båt om transport föredras.

(foto drönarbild Johan Fjellström, övriga foto av Helen Sterner )

Pris per vecka: 13 000 kronor.

KOHOLMEN

Om man står på toppen av Galtisbuodda, Arjeplogs utsiktberg och blickar ut mot nordost, ser man sjön Galtisjaure och ett pärlband av öar i norr. Här ligger Koholmen, en liten ö som en gång i världen hyste betande kor under sommarmånaderna. Ön har aldrig haft fast året runt bebyggelse , däremot en stuga som nyttjats både vinter och sommar. När jag tog över var den lilla enrumsstugan i stort behov av genomgripande reparationer, vilket jag ägnat de sista somrarna åt. Nytt tak och nya fönster samt invändigt och utvändigt målad, ligger den nu som en liten pärla med utsikt mot baksidan av utsiktsfjället. Stugan har inte el, den värms upp med vedspis och det finns en gasolspis. I det kombinerade köket, och sovrummet finns en över / dubbelsäng. Ett mycket litet extrarum innanför entren hyser en 80 cm extrasäng. Vatten hämtas från sjön och här kan man också fiska. Från min båtplats är det ca 3 km. Jag själv föredrar att paddla dit ut, en tur som ta ca 20-30 minuter . Galtisjaure har förbindelse med Hornavan via sjön Kakel, vilket gör att man från stugan kan paddla miltals eller göra dagsturer och strandhugg i närområdet .

Pris per vecka: 9 000 kronor.